středa 4. května 2011

Výlet do Rwandy


Výlet do Rwandy nebyl nijak dlouhý. Půjčili jsme si auto na 4 dni, které se pak kvůli problémům na hranicích ohledně víz protáhly na 6 dní. Paradoxně jsme si jeli prodloužit ugandské vízum, což se nám ale nepodařilo. Cílem cesty byla Kigaya u Jezera Kivu, kde mají projekt opět Slováci a Universita Sv. Alžběty. Staví zde kliniku pro nejchudší obyvatele z hor.
Takže dobrodružství již začalo na hranicích , kde jsme trpělivě po africku čekali, až se africký celník dobře naladí a pustí nás do země zaslíbené. Rwanda je opravdu krásná. Né nadarmo se jí říká země tisíce hor. Již od hranic jsme čuměli, co to tady žije za kmen. Něco tady nehrálo. Lidé chodili po chodnících, všude byl pořádek. Nikde žádné petky. V supermarketech byly pouze papírové tašky. Lidé na autobusy stáli ve vyrovnaných frontách. Diktátorská ruka je tady holt znát. Trochu jsme ale v té euforii zapomněli na mapku. Říkali jsme si, že Rwanda je malá a že se tam nedá ztratit, přesto se nám ani do večera nepodařilo dorazit na místo určení.
Ksakru nebyli jsme tady už někdy?






Další den, vidláci z Ugandy-Buikwe vítězoslavně dorazili k jezeru Kivu na základnu doktorů, kteří na nás trpělivě čekali s po africku připravenými banány a solí již čtvrtý den. No nic!!! Stanou se horší věci. S doktorama jsme naplánovali asi největší místní atrakci. Výjezd bárkou na pustý ostrov, uprostřed nádherného jezera Kivu, s rybí restaurací spojený s prohlídkou a volejbalem.

Ostrov byl jak z pohádky, ryby do nás padaly jak po másle a při volejbale jsem zjistil, že i v Africe jsou kmeny, který ten volejbal hrají podle pravidel.
Další den jsme se šli projít okolo jezera. Asi ani neni možné ve Rwandě nenarazit na jeden z památníků na genocidu, která zde probíhala 1994. Vymlátili zde na 800 000 lidí za tři měsíce. Tu písničku co je k videu jsem ukradl z filmu Hotel Rwanda. Mně se líbila.






No neni to nádhera!!!












No a večery jsme zakončovali v místní putice se zdejším pivem Mützik a grilovanou kozou na špízu. U piva pozor na výslovnost.

2 komentáře:

  1. Sleduji vasi cestu, ale nevim, jestli jste jeste v Africe nebo uz jinde. Pa Vam! Hlavi

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel jsem ještě Afriku nenavštívila, ale je to velmi atraktivní kontinent a snad se tam brzo podívám a zažiju nějaké dobrodružství :). Jen ještě nevím s kým pojedu, ale snad se někdo najde, doufám v to :D. Dík za tipy na cestování a náměty, aspoň mám nápady, kam se potom podívat :).

    OdpovědětVymazat